Πέμπτη, 20 Σεπτεμβρίου 2012

Λαυρέντη πες αλέυρι


www.capital.gr - κεφάλαιο στην οικονομική ενημέρωση

Και πάλι στο στόχαστρο του εισαγγελέα ο Λ. Λαυρεντιάδης

Του Παναγιώτη Στάθη

Φθινοπωρινή αντεπίθεση ετοιμάζει ο εισαγγελέας Γιάννης Δραγάτσης στην πολύκροτη έρευνα σε βάρος του επιχειρηματία Λαυρέντη Λαυρεντιάδη για την υπόθεση της πώλησης και επαναφοράς στο ένα τρίτο της τιμής της εταιρίας «Νεοχημική» , το αποτέλεσμα  της οποίας ήταν ένα «φέσι» ύψους περίπου 500 εκατομμυρίων ευρώ από δανειοδοτήσεις σε ελληνικές και ξένες τράπεζες.

Ο εισαγγελέας ξεκίνησε με πυρετώδεις ρυθμούς τη διερεύνηση της υπόθεσης και αφού «ξεσκονίσει» τους ισολογισμούς της εταιρείας, ετοιμάζει κλήσεις σε δεκάδες μάρτυρες ώστε να ξετυλιχτεί το κουβάρι της υπόθεσης. Ηδη 7  ελληνικές και αλλοδαπές τράπεζες  (Εθνική, Εμπορική, Πειραιώς, Γενική, Millenium, HSBC και Ελληνική Τράπεζα) έχουν μηνύσει για κακουργηματική απάτη τον επιχειρηματία , τον οποίο όπως φαίνεται περιμένει ένα θερμό ποινικά φθινόπωρο.

Τα «θαλασσοδάνεια»

Η υπόθεση της Νεοχημικής, όπως την περιγράφει έγκυρη νομική πηγή, αποτελεί υπόδειγμα κέρδους για έναν επιχειρηματία: Τον Μάιο του 2008 η Νεοχημική, εταιρεία πώλησης λιπασμάτων, φαρμάκων και καλλυντικών, ναυαρχίδα του Ομίλου Λαυρεντιάδη, πωλείται από τον επιχειρηματία και βασικό της μέτοχο στην επενδυτική αμερικανική εταιρία Carlyle (Καρλάιλ) αντί τιμήματος περίπου 700 εκατομμυρίων ευρώ.  Σύμφωνα με τα όσα αποκαλύπτονται η αμερικανική εταιρεία κατέβαλλε από ίδια κεφάλαια περί τα 200 εκατομμύρια ευρώ και τα υπόλοιπα καλύφθηκαν από δάνεια περίπου 500 εκατομμυρίων από τις προαναφερόμενες τράπεζες.  Μόνο που τα δάνεια αυτά , φέρονται να συνήφθησαν  με την εταιρεία Νεοχημική και μοναδικό ενέχυρο της μετοχές της. Τότε βέβαια τα οικονομικά στοιχεία που παρουσιάστηκαν αποδείκνυαν πως η εταιρία άκμαζε.

Μηδενική αξία

Λίγο καιρό μετά όμως οι αμερικανοί ανακαλύπτουν (έτσι φέρονται τουλάχιστον) πως τα οικονομικά στοιχεία που τους διέθεσε η πλευρά Λαυρεντιάδη ήταν «φουσκωμένα» ή «πειραγμένα» κατά την έκφραση της ίδιας πηγής. Μάλιστα εξουσιοδοτείται ελεγκτική εταιρεία για να αποσαφηνίσει την κατάσταση. Τα αποτελέσματα φαίνεται πως οδηγούν σε έναν ιδιότυπο εξωδικαστικό συμβιβασμό, με τη μεν Carlyle να μην πηγαίνει στα δικαστήρια τον Λαυρεντιάδη, τον δε επιχειρηματία να  συμφωνεί στην επαναγορά της Νεοχημικής. Το ζήτημα είναι πως το τίμημα της αγοραπωλησίας ουδέποτε ανακοινώθηκε αλλά πληροφορίες φέρουν το τίμημα στο 1/3 της τιμής πώλησης, δηλαδή περί τα 200 εκατομμύρια. Πρακτικά αυτό σημαίνει πώς η Carlyle πήρε πίσω τα ίδια κεφάλαια που διέθεσε ή τέλος πάντων περιόρισε την ζημία κατ΄ ελάχιστον) ο δε Λαυρεντιάδης αγόρασε με κέρδος 500(!!!) εκατομμύρια. Ποιος τελικά έχασε; Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς τους οι 7 τράπεζες που έμειναν με τα… δάνεια στα χέρια ύψους 500 εκατομμυρίων τα οποία βαρύνουν μια εταιρεία η οποία πλέον έχει σχεδόν μηδενική αξία. Μάλιστα πληροφορίες αναφέρουν ότι ήδη η Νεοχημική ( και τα δανειακά βάρη της) έχει μεταβιβαστεί στο Βρετανικό Fund της Consilia , άρα από τους Βρετανούς πρέπει να διεκδικήσουν τα δάνειά τους οι τράπεζες.  Οι τραπεζίτες τώρα κατηγορούν τον Λαυρεντιάδη ότι παρουσίασε «παραποιημένα» οικονομικά στοιχεία της Νεοχημικής ώστε να δοθούν τα δάνεια.

Επίκειται και κλήση για την Proton

Αυτή όμως δεν είναι η μοναδική εκκρεμότητα του επιχειρηματία ο οποίος μέχρι το τέλος του χρόνου αναμένεται να κληθεί από την 2η εδική ανακρίτρια για την υπόθεση της Proton Bank για την οποία του έχει απαγορευθεί η έξοδος από τη χώρα. Ο κ. Λαυρεντιάδης  κατηγορείται (μαζί με 26 ακόμα άτομα) για

- εγκληματική οργάνωση,
- απάτη σε βάρος του δημοσίου με 1608/50 περί καταχραστών του δημοσίου κατ΄ επάγγελμα και κατά συνήθεια,
- υπεξαίρεση με 108/50 για το σύνολο των επισφαλών δανείων (701 εκατ. ευρώ),
- ξέπλυμα βρώμικου χρήματος
- απιστία κακουργηματική από κοινού και κατ’ εξακολούθηση.

Η δίωξη ασκήθηκε με βάσει την έρευνα του εισαγγελέα Γιάννη Δραγάτση που  ξετύλιξε όλο το κουβάρι της υπόθεσης των επισφαλών δανείων προς εταιρείες εμμέσου ή αμέσου ενδιαφέροντος του επιχειρηματία την εποχή που ήταν πρόεδρος του Δ.Σ. της τράπεζας Proton , ύψους 701 εκατ. Ευρώ.

Στην απολογία του ο επιχειρηματίας, ο οποίος κατά επανάληψη έχει δηλώσει πώς είναι αθώος και θα από αποδείξει,  αντιμετωπίζει ακόμα και το φάσμα της προφυλάκισης λόγω της σοβαρότητας των αδικημάτων που πρέπει να αντικρούσει. 


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου