Πέμπτη, 22 Αυγούστου 2013

Γ. Προβόπουλος: O Mr “Σιλωάμ” που «ξεπλένει» τραπεζίτες και πολιτικό σύστημα


 
Πηγή:http://www.newsnow.gr

Αντιμέτωπος με το ενδεχόμενο ποινικών διώξεων βρίσκεται ο επικεφαλής της ΤτΕ, Γιώργος Προβόπουλος. Τα όσα αναφέρει το εισαγγελικό πόρισμα φωτιά το οποίο αποκάλυψε το HOT DOC σε προηγούμενο τεύχος αποτελούν κόλαφο για τον αρχιτραπεζίτη.

Αν και διαθέτει θεσμικό ρόλο ο κ. Προβόπουλος δε φαίνεται να πτοείται. Ως άλλος “Μr Σιλωάμ” τραπεζιτών και πολιτικού συστήματος όχι μόνο δεν εποπτεύει τις τράπεζες, όπως άλλωστε οφείλει να πράττει, αλλά φροντίζει να ξεπλένει τις αμαρτίες διαφόρων τραπεζιτών, ακόμη και ενώπιον της Δικαιοσύνης. Με τη μόνη διαφορά ότι το λογαριασμό, της αβλεψίας του κ. Προβόπουλου απέναντι σε συγκεκριμένους τραπεζίτες καλείται να πληρώσει ο ελληνικός λαός.

Στις 7 Μαίου 2013 ο εισαγγελέας Γιώργος Καλούδης, διαβίβασε στο γραφείο του οικονομικού εισαγγελέα Γρηγόρη Πεπόνη, ένα πόρισμα. Σε αυτό εξετάζονταν οι ευθύνες της Τράπεζας της Ελλάδος και των στελεχών της κατά τη μεταβίβαση των μετοχών της Proton Bank από τον όμιλο Πειραιώς στον επιχειρηματία Λαυρέντη Λαυρεντιάδη.

Ήταν 29 Δεκεμβρίου 2012 όταν ο επιχειρηματίας Λαυρέντης Λαυρεντιάδης, υπέβαλλε αίτημα στην ΤτΕ να εγκρίνει την αγορά 19.629.247 μετοχών της Proton Bank. Οι μετοχές ανήκαν στην Τράπεζα Πειραιώς, της οποίας ο πρόεδρος Μιχάλης Σάλλας κατέθεσε αντίστοιχη αίτηση πώλησης προς την ΤτΕ. Με την απόκτηση των μετοχών ο Λαυρέντης Λαυρεντιάδης γινόταν κύριος μέτοχος της Proton Bank, καθώς στη διάθεση του είχε και άλλες 20 εκατ. μετοχές. Όπερ και εγένετο. Ο Λαυρεντιάδης αγόρασε προς 3,6 ευρώ την κάθε μετοχή με το συνολικό τίμημα να ανέρχεται σε 70,7 εκατ. Ευρώ. Στην τραπεζική αγορά επικρατεί αναστάτωση.

Τα σχόλια δίνουν και παίρνουν. Ο Λαυρεντιάδης αγοράζει το ένα τρίτο της Τράπεζας σχεδόν όσο το σύνολό της, ενώ μόλις ένα χρόνο πριν, το Νοέμβριο του 2008 η Πειραιώς είχε αγοράσει τις μετοχές με τίμημα που δεν ξεπερνούσε τα 1,2 εκατ. ευρώ για την καθεμία. Η συνέχεια ωστόσο απέδειξε τους λόγους της αγοράς. Ο Λαυρεντιάδης, χορήγησε μέσω της Τράπεζας υπέρογκα δάνεια προς τις επιχειρήσεις του ομίλου του και εξαγόρασε συγκροτήματα Τύπου. Δημιούργησε μια εικόνα ευρωστίας στις επιχειρήσεις του με δανεικά, μέχρι που το σκάνδαλο έσκασε.

Εισαγγελέας ακουμπά Προβόπουλο

Στο πόρισμά του ο εισαγγελέας, Γιώργος Καλούδης διαπιστώνει σαφείς ευθύνες του κ. Προβόπουλου. Ο αρχιτραπεζίτης σε μια σειρά από αρνητικές εισηγήσεις στελεχών της ΤτΕ αναφορικά με το θέμα της Proton, έκανε τα στραβά μάτια. Χαρακτηριστικο παράδειγμα το ενημερωτικο σημείωμα της Διεύθυνσης Εποπτείας Πιστωτικού Συστήματος της ΤτΕ. Με αυτό ο κ. Προβόπουλος είχε ενημερωθεί πως η αγορά της Proton Bank από το Λαυρέντη Λαυρεντιάδη σκοντάφτει σε διάφορα ευρήματα, τα οποία θέτουν σοβαρά θέματα για την αγοραπωλησία των μετοχών. Όμως ο κ. Προβόπουλος την αγνόησε προκλητικά.

Στο εισαγγελικό πόρισμα γίνεται αναφορά και σε δεύτερη επιστολή της Διεύθυνσης Εποπτείας του Τραπεζικού Συστήματος. Με αυτή η αρμόδια Διεύθυνση εισηγούνταν ότι η ΤτΕ τηρεί το δικαίωμα να μην εγκρίνει την απόκτηση της ειδικής συμμετοχής, καθώς αναμενόταν η αξιολόγηση των στοιχείων για την καταλληλότητα του μετόχου. Η αξιολόγηση ήταν κόλαφος για το Λαυρεντιάδη.

Ο επιχειρηματίας κρίθηκε ότι δεν μπορεί να παρέχει μελλοντική κεφαλαιακή στήριξη. Και αυτό διότι τα χρήματά του προέρχονταν από δανεισμό και μεταφέρονταν από εταιρεία σε εταιρεία με σκοπό να καλυφθούν ίχνη. Παρά τις εισηγήσεις όμως, όπως διαπιστώνει και στο πόρισμα του ο εισαγγελέας Καλούδης, ο κ. Προβόπουλος ενέκρινε την απόκτηση ειδικής συμμετοχής ποσοστού 31,31% στο μετοχικό κεφάλαιο της Proton Bank, από τον επιχειρηματία Λαυρέντη Λαυρεντιάδη. Σημαντική λεπτομέρεια; Η Τράπεζα η οποία πούλησε τις μετοχές της σε τόσο ύψηλο τίμημα είναι η ίδια Τράπεζα στην οποία ο κ. Προβόπουλος υπήρξε κατά το παρελθόν αντιπρόεδρος και μέτοχός της.

Το δάνειο της Πειραιώς από την Proton

Η στενή σχέση του κ. Προβόπουλου όμως με την Τράπεζα Πειραιώς δεν είναι και το μόνο μελανό σημείο στην όλη ιστορία. Το 2010 η Τράπεζα Πειραιώς εμφανίζεται να πραγματοποιεί αύξηση της ρευστότητας μέσω τριών offshore εταιρειών. Πρόκειται για τις εταιρείες AUSUM 2010, AURIFEX και TRAPEZIUM, συμφερόντων των αδελφών Ρήγα. Οι τρεις εταιρείες λαμβάνουν από την Proton Bank δάνειο 82 εκατ. ευρώ.

Τα χρήματα τοποθετούνται στην Τράπεζα Πειραιώς. Με τον τρόπο αυτό η Τράπεζα εμφανίζει μια πλασματική εικόνα ευρωστίας, σε μια περίοδο που αμφισβητείται από τους πάντες. Σε πόρισμα της για το σκάνδαλο της Proton Bank, η ΤτΕ αναφέρει ότι το δάνειο αυτό παραβιάζει την πιστωτική πολιτική. Οι δανειοδοτούμενες εταιρείες δεν έχουν ούτε καν τα νομιμοποιητικά έγγραφα και οικονομικά στοιχεία ενώ η Τράπεζα εγκρίνει χρηματοδότηση άνω του 100% του κόστους της επένδυσης. Πιο απλά ο Λαυρεντιάδης πήρε μια τράπεζα με υψηλό τίμημα για να κάνει τη δουλειά του με την ανοχή του κ. Προβόπουλου.

Στη συνέχεια χορήγησε υπέρογκα δάνεια προς την Τράπεζα Πειραιώς μόνο και μόνο για να την εμφανίσει εύρωστη. Πειραιώς και Λαυρεντιάδης υπήρξαν αμφότερα κερδισμένοι. Και όλα αυτά με τη σιωπηρή συγκάλυψη του κ. Προβόπουλου. Κανένας έλεγχος και καμία παρέμβαση από την ΤτΕ, ενώ ο κ. Προβόπουλος διαβεβαιώνει ότι όλα είναι καλά με τις ελληνικές τράπεζες.

Προβόπουλος βγάζει λάδι Βγενόπουλο

Η σκανδαλώδης λειτουργία της Marfin-Λαϊκής είναι μία ακομη περίπτωση που ο κ. Προβόπουλος φέρει σαφείς ευθύνες. Το 2009 οι υπηρεσίες ελέγχου της ΤτΕ μαζί με τις υπηρεσίες της Κεντρικής Τράπεζας στην Κύπρο, συνέταξαν ένα πόρισμα ελέγχου για τον όμιλο Marfin Egnatia Bank. Το πόρισμα το οποίο είχε αποκαλύψει το HOT DOC στο τεύχος 25, διαπίστωνε ότι η κυπριακή τράπεζα λειτούργησε ως συλλέκτης χρήματος. Πιο απλά δινόνταν χρήματα μέσω δανείων σε έλληνες επιχειρηματίες οι οποίοι έκαναν αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου σε επιχειρήσεις συμφερόντων του κ. Βγενόπουλου. Δηλαδή, ο κ. Βγενόπουλος βάζει την τράπεζα να χρηματοδοτεί ένα κύκλο επιχειρηματιών φίλων του, για να επενδύσουν στη συνέχεια στις επιχειρήσεις του, εμφανίζοντας με τον τρόπο αυτό μία εικόνα ευρωστίας.

Το συγκεκριμένο πόρισμα όμως όχι μόνο κρατήθηκε κρυφό από τον κ. Προβόπουλο, αλλα παράλληλα ο αρχιτραπεζίτης φρόντισε να “ξεπλύνει” τον κ. Βγενόπουλο ενώπιον της Δικαιοσύνης. Συγκεκριμένα, λίγον πριν καταρρεύσει η Κύπρος ο κ. Προβόπουλος κατέθεσε ως μάρτυρας για την έρευνα σχετικά με τον κ. Βγενόπουλο στον αντιεισαγγελέα Εφετών, Γιάννη Μωραϊτάκη. Στην κατάθεση του αναφέρει ότι η Τράπεζα λειτουργούσε καλά και δεν διέτρεχε κανέναν κίνδυνο, ενώ αποδίδει τα όσα αναφέρουν η επιτροπή της Βουλής για το Βατοπέδι και δημοσιεύματα σε προθέσεις αυτών που θέλουν να πλήξουν την εύρυθμη λειτουργία του τραπεζικού συστήματος. Η συνέχεια είναι λίγο πολύ γνωστή. Η Κύπρος κατέρρευσε και τα πορίσματα επιβεβαιώθηκαν πλήρως.

Στο Σάλλας η Λαϊκη όσο και τα δάνεια που χρωστάει

Οι αβλεψίες του κ. Προβόπουλου όμως δε σταματούν εδώ. Λίγο μετά από το ξέσπασμα της κυπριακής κρίσης, τα ελληνικά υποκαταστήματα των τραπεζών περνούν στα χέρια της Πειραιώς. Η απόφαση πάρθηκε από τον ίδιο τον Προβόπουλο, ο οποίος για μια ακόμη φορά λειτούργησε ως ο καλύτερος υπερασπιστής των συμφερόντων του κ. Σάλλα.

Όπως είχε αποκαλύψει το HOT DOC ο πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς και η οικογένειά του πήραν μέσω των εταιρειών KAEO Enterprises, Shent Enterprises και Benidver Investments, οι οποίες ανήκουν στους ίδιους, δάνειο 150 εκατ. ευρώ από τη Marfin-Λαϊκη. Η δανειοδότηση επιβεβαιώνεται από την επίσημη έρευνα της κυπριακής Βουλής έπειτα από ερώτηση της βουλευτή του ΑΚΕΛ, Ειρήνης Χαραλαμπίδου στο διοικητή της Τράπεζας Κύπρου.

Το σκανδαλώδες είναι ότι η Πειραιώς παίρνει τα υποκαταστήματα της Λαϊκής στην Ελλάδα σε τιμή μικρότερη από όσα χρωστάει ο ίδιος στην τράπεζα. Στην έγγραφή κατάθεση του ο κύπριος τραπεζίτης υποστηρίζει ότι πρόκειται για μια απόφαση του Προβόπουλου και οι συνθήκες ή το νόμιμο της διαδικασίας πρέπει να ελεγχθούν από την ΤτΕ. Κάτι τέτοιο όμως δεν έγινε ποτέ. Ο κ. Προβόπουλος συνέχισε να κάνει αυτό που ξέρει καλύτερα. Να ξεπλένει τραπεζίτες και να παραβαίνει το θεσμικό του ρόλο σε βάρος των ελλήνων φορολογουμένων.
koutipandoras logioshermes

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου