Κυριακή, 8 Σεπτεμβρίου 2013

Πόντιος Πιλάτος η ΤτΕ για Proton - Λαυρεντιάδη

Πηγή: http://www.enet.gr/ 

Περισσότερες απορίες παρά απαντήσεις για το ρόλο της ΤτΕ στην υπόθεση δημιουργεί η κατάθεση στελέχους της κεντρικής τράπεζας στην ειδική ανακρίτρια, καθώς ούτε λίγο ούτε πολύ το ίδρυμα που υποτίθεται ότι ασκεί τον έλεγχο του τραπεζικού συστήματος εμφανίζεται ανήμπορο να εμποδίσει «ύποπτες» αγοραπωλησίες.

Επαιζε «μπάλα» μόνος του και κανείς δεν το απέτρεψε. Ούτε καν η Τράπεζα της Ελλάδος, η οποία ενέκρινε την αγορά πακέτου μετοχών (περίπου 31%) της Proton Bank που κατείχε η Τράπεζα Πειραιώς από τον υπόδικο σήμερα επιχειρηματία Λαυρέντη Λαυρεντιάδη. 

 

Η κατάθεση στελέχους της ΤτΕ στη 2η ειδική ανακρίτρια Ιωάννα Χατζάκη, η οποία χειρίζεται τη δικογραφία για το σκάνδαλο της Proton, προκαλεί νέα ερωτήματα για τον τρόπο με τον οποίο ο Λ. Λαυρεντιάδης απέκτησε τον έλεγχο της κατακερματισμένης πλέον Proton Bank και όχι μόνο.
Η κλήτευση της Βασιλικής Ζάκκα, πρώην υποδιευθύντριας της Διεύθυνσης Εποπτείας Πιστωτικού Συστήματος της ΤτΕ, ήρθε λίγους μήνες μετά τη συσχέτιση με την ογκωδέστατη δικογραφία του πορίσματος του εισαγγελέα Πρωτοδικών Γιώργου Καλούδη, ο οποίος «είδε» πιθανή τέλεση του αδικήματος της απιστίας από τα αρμόδια όργανα της ΤτΕ, που ενέκριναν την εξαγορά της Proton Bank. 

 


Τυπικά ζητήματα

Σύμφωνα με εγκυρότατες πηγές, η μάρτυρας υποστηρίζει ότι η ΤτΕ δεν θα μπορούσε να αποτρέψει την αγοραπωλησία μεταξύ Τράπεζας Πειραιώς και Λ. Λαυρεντιάδη, αλλά μόνο να του απαγορεύσουν να ασκεί διοίκηση στην Proton Bank, ακόμη και αν κατείχε το πακέτο των περίπου 31% των μετοχών της τράπεζας. 

Αναφερόμενη στις συνέπειες που θα είχε η μη έγκριση της ΤτΕ στην απόκτηση της ειδικής συμμετοχής, η κ. Ζάκκα εμφανίζεται να απαντά: «Η επιχειρηματική απόφαση της πώλησης μετοχών δεν θα μπορούσε να αντιστραφεί, πράγμα που σημαίνει ότι ο αγοραστής θα μπορούσε να παραμείνει μέτοχος, αλλά δεν θα μπορούσε να ασκήσει δικαιώματα ψήφου για τις μετοχές που κατείχε». Βέβαια, εφ' όσον ισχύουν οι εις βάρος του κατηγορίες, ο προφυλακισμένος επιχειρηματίας δεν θα είχε πρόβλημα να λύσει αυτό το... τυπικό ζήτημα, τοποθετώντας αχυρανθρώπους, μια πρακτική που φέρεται να χρησιμοποιούσε κατά κόρον. 

Η ίδια επισημαίνει πως δεν κατέστη δυνατόν να στοιχειοθετηθούν υπόνοιες περί ενεργειών νομιμοποίησης εσόδων, δεν υπήρχε βάσιμος λόγος για να υπάρξει αρνητική απόφαση, ενώ και από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς «ουδέν αρνητικό προέκυψε για τον επιχειρηματία». Η παντοδυναμία του Λ. Λαυρεντιάδη κρατούσε ακόμα γερά την περίοδο εκείνη, με την κ. Ζάκκα να αναφέρει πως «πέραν της οικονομικής επιφανείας του, εφέρετο ως επιτυχημένος επιχειρηματίας και μάλιστα βραβευμένος, είτε ο ίδιος είτε η εταιρεία συμφερόντων του, Alapis ΑΕΒΕ, από τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο το 2010 και απο το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο της Αθήνας το 2008».
Η ΤτΕ αποδέχθηκε τη δήλωση του Λ. Λαυρεντιάδη ότι δεν κατείχε συμμετοχές σε ΜΜΕ, και -κατά τη Βασιλική Ζάκκα- το μόνο που θα άλλαζε ήταν η επιβολή πρόσθετων απαιτήσεων. Αποδέχθηκε και το επιχειρηματικό σχέδιο, ζητώντας προληπτικά αύξηση μετοχικού κεφαλαίου κατά 100 εκατ. ευρώ, η οποία έγινε όταν πλέον ήταν αργά. Υποστηρίζει δε πως «οι αναφορές περί διακίνησης μεγάλων ποσών μεταξύ εταιρειών συμφερόντων Λαυρεντιάδη ή η μνεία εποπτών περί επενδύσεων μέσω κεφαλαίων προερχόμενων εκ δανείων δεν στοιχειοθετούν νόμιμο λόγο απόρριψης του αιτήματος απόκτησης ειδικής συμμετοχής». 

Ερωτήματα
 
Η πολυσέλιδη κατάθεση του στελέχους της ΤτΕ προκαλεί σειρά ερωτημάτων για την ουσία αλλά και για την εξέλιξη της υπόθεσης: 

* Γιατί δεν διενεργείται ξεχωριστή έρευνα με βάση το εισαγγελικό πόρισμα για τη διαδικασία αδειοδότησης του Λ. Λαυρεντιάδη και για τις τυχόν ευθύνες της ΤτΕ; Ποιος ο λόγος να συσχετιστεί με μία ογκωδέστατη δικογραφία που αφορά τα επισφαλή δάνεια της Proton Bank; 

* Δεν αποτέλεσε για την ΤτΕ κάποια ένδειξη το γεγονός ότι ο Λ. Λαυρεντιάδης αγόρασε το 31% της τράπεζας, σχεδόν όσο το σύνολό της; 

* Λαμβάνονταν υπόψη σημειώματα των υπηρεσιών της ΤτΕ (σ.σ. κατά την κ. Ζάκκα αποτελούν καταγραφή σκέψεων και ηλεκτρονική αλληλογραφία) στα οποία καταγράφονται επιφυλάξεις για την αγοραπωλησία; 

* Τι συμπέρασμα μπορεί να βγει από τη στάση της ΤτΕ, η οποία αρχικά καθυστερούσε την έγκριση της εξαγοράς, στη συνέχεια την αποδέχθηκε και μετά έστειλε στοιχεία σχετικά με έκνομες δραστηριότητες στην Proton Bank στην Αρχή για το ξέπλυμα βρόμικου χρήματος; 

* Ο Λ. Λαυρεντιάδης φέρεται ως εγκέφαλος ενός τεράστιου τραπεζικού σκανδάλου. Ηταν, όμως, ικανός κατά την παντοκρατορία του να αποκρύψει οτιδήποτε θα μπορούσε να αποτρέψει την εξαγορά; 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου