Δευτέρα, 20 Ιανουαρίου 2014

Εξ οικείων τα -νέα- βέλη κατά Λαυρεντιάδη


Πηγή:www.capital.gr
Του Παναγιώτη Στάθη

Νέα στοιχεία σε βάρος του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη, κατέθεσε ο ιδρυτής και πρώην αντιπρόεδρος της Proton Bank, Αντ. Αθανάσογλου, πρόσωπο-κλειδί στην υπόθεση καθώς παραμένει προσωρινά κρατούμενος και με τα στοιχεία αυτά καταδεικνύει εμπράκτως την πλήρη αλλαγή της αρχικής στάσης του. Έτσι, μετά τη μήνυση που είχε υποβάλει στις αρχές Δεκεμβρίου, με την οποία μιλούσε για αποδεικτικά στοιχεία εξαπάτησης της Proton με ποσό που αγγίζει τα 3 δισ. ευρώ και είχαν σκιαγραφηθεί μέχρι σήμερα στη μεγάλη έρευνα που διενήργησε ο εισαγγελέας Γιάννης Δραγάτσης, επανέρχεται και στις 15 Δεκέμβρη με υπόμνημά του βάλλει ευθέως μεταξύ άλλων κατά Λαυρεντιάδη και του καταζητούμενου Πέτρου Κυριακίδη. Τα στοιχεία αυτά δε, αναφέρονται γενικότερα στον τρόπο με τον οποίο υπήρξε κατακόρυφη αύξηση του τραπεζικού δανεισμού, με πρόσχημα εξαγορές κτλ, τα οποία, σύμφωνα με τον καταγγέλλοντα κατηγορούμενο, δεν αφορούν μόνο την Proton αλλά και άλλες τράπεζες όπως το ΤΤ.

Σύμφωνα με τον Αθανάσογλου, οι εγγυήτριες του δανείου (από το ΤΤ) εταιρείες είναι όλες ελεγχόμενες από τον Λαυρεντιάδη, αφού έχουν Πρόεδρο ή Διευθύνοντα Σύμβουλο τον επίσης κατηγορούμενο σε αυτό τον κύκλο υποθέσεων, συνεργάτη του Λαυρεντιάδη, Περικλή Λίβα. Στην υπόθεση του Ταμιευτηρίου, το ποσό του δανείου αγγίζει τα 100 εκατομμύρια και ο κ. Λαυρεντιάδης με ανακοίνωσή του, υποστήριζε πως είχε -τότε πλέον- ελάχιστη μετοχική σχέση με την δανειολήπτρια εταιρία Alapis. Γεγονός που προφανώς διαψεύδει ο Αθανάσογλου. Για αυτό μάλιστα η εισαγγελέας Πόπη Πανανδρέου συμπεριέλαβε στο πόρισμά της (σελ. 51) τα συμπληρωματικά στοιχεία που κατέθεσε ο κατηγορούμενος πρώην αντιπρόεδρος της Proton.

Τι λέει ο Αθανάσογλου

Στο συμπληρωματικό του υπόμνημα, ο κ. Αθανάσογλου αναφέρει μεταξύ άλλων:

«H Alapis εμφανίζονταν, μέχρι και την ξαφνική δημοσίευση των ΄ανατρεπτικών΄ ζημιογόνων άνω των 900 εκατομμυρίων ευρώ αποτελεσμάτων στο τέλος Μαρτίου/αρχές Απριλίου του 2011, με βάση τις δημοσιευμένες οικονομικές καταστάσεις της και τις εκθέσεις ελεγκτικών οίκων και συμβούλων, ως μία ισχυρότατη εταιρεία με κορυφαία μερίδια αγοράς στους τομείς δραστηριοποίησής της, με υψηλή ρευστότητα και ισχυρή κερδοφορία, ανήκε δε στις 20-25 εταιρείες στην Ελλάδα με την μεγαλύτερη χρηματιστηριακή αξία στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Μέχρι τη δημοσίευση των ζημιών της είχε προβεί σε σωρεία ανακοινώσεων στο Ημερήσιο Δελτίο Τιμών του Χ.Α., αλλά και στον τύπο, οι οποίες δημιούργησαν την προσδοκία σύντομης εισροής σημαντικών κεφαλαίων για την ενδυνάμωση και περαιτέρω ανάπτυξη της εταιρείας, η οποία κατά δηλώσεις της αποκαθιστούσε νέες γέφυρες συνεργασίας στην αλλοδαπή (Αμερική, Κίνα, Ιράν).

Όλες αυτές οι ανακοινώσεις για τις θετικές προοπτικές της Alapis γινόταν ενόσω οι κ.κ. Λαυρεντιάδης και Κυριακίδης υπεξαιρούσαν εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ από τα ταμεία της Alapis. Ο κύριος Λαυρεντιάδης στις 30.12.2009 δε δίστασε να εξαγοράσει ποσοστό της Proton Bank αξίας 70,5 εκατομμυρίων Ευρώ, μέσω «δανεισμού» του από την Alapis. Η Alapis διοχέτευσε μέσα από δαιδαλώδεις διαδικασίες 51 εκατομμύρια ευρώ στην εταιρεία ΕΛΦΕ επίσης συμφερόντων κυρίου Λ. Λαυρεντιάδη με τελικό αποδέκτη τη ΧΒΒΕ και Γλυκεια Γεύση και ανάληψη μετρητών από την Τράπεζα Πειραιώς. Άλλο χαρακτηριστικό παράδειγμα της πολιτικής συγκοινωνούντων δοχείων των εταιρειών του ομίλου Λαυρεντιάδη είναι η μεταφορά 65 εκατομμυρίων από την Alapis, μέσω Νεοχημικής για να αγοραστούν παλιοσίδερα από την ΕΛΦΕ. Με σχετικό μάλιστα δελτίο τύπου, η ζημία αυτή της Alapis εμφανίζεται ως ζήτημα απολύτως σύνηθες προκειμένου να εξαπατηθεί το επενδυτικό κοινό. Επίσης, η Alapis συνήψε συμβάσεις πώλησης και μεταβίβασης κλάδων και θυγατρικών της με παρένθετα πρόσωπα του κυρίου Λ. Λαυρεντιάδη, τα οποία είχαν το θράσσος, εξαπατώντας με, να παίρνουν και δάνεια εκατομμυρίων από την Proton ευρώ για τις εξαγορές αυτές. Τέλος, τo 2009, μέσω συμβάσεων παροχής υπηρεσιών μεταξύ Alapis και θυγατρικών της εταιρειών, που είναι κατάπτυστες ως εικονικές, αφού πολλές φορές υπογράφει ο κύριος Λιβάς και για τις δύο εταιρείες, λαμβάνονται μεγάλα ποσά από Ελληνικές Τράπεζες κατ’ εξαπάτησή τους για factoring και δημιουργούνται πλασματικά κέρδη στην Alapis ύψους 70 εκατομμυρίων ευρώ».

«Εγκληματική οργάνωση»

Ο κ. Στέλιος Γκαρίπης, συνήγορος του κ. Αθανάσογλου, αναφέρει πώς «με μία σειρά μηνύσεων που κατέθεσα ως συνήγορος του ιδρυτή, αντιπροέδρου και μεγαλομετόχου της Proton Bank κυρίου Αντώνη Αθανάσογλου γίνεται προσπάθεια να αποκαλυφθεί το πλέγμα εξαπάτησης ελληνικών και ξένων αρχών, τραπεζών και εταιρειών, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, καθώς και του επενδυτικού κοινού του Χρηματιστηρίου Αθηνών από μία εγκληματική οργάνωση που δρούσε ανενόχλητα επί σειρά ετών».Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου