Με μια ρητή δήλωση παραίτησης από την θέση της πολιτικής αγωγής σε βάρος του επιχειρηματία Λαυρέντη Λαυρεντιάδη, αλλάζει τα δεδομένα της σε βάρος του απόπειρας ανθρωποκτονίας  με έκρηξη χειροβομβίδας  τον Ιούνιο του 2012, ο επιχειρηματίας Αθηναγόρας Ανδρεαδάκης.

Η απόλυτη ανατροπή στην υπόθεση ήρθε στις 12 Φεβρουαρίου 2014 κι ενώ ο επιχειρηματίας Λαυρεντιάδης ήταν ακόμα προφυλακισμένος και για τη συγκεκριμένη υπόθεση, όταν ο επιχειρηματίας  που διατηρεί ξενοδοχείο στην Κρήτη, εμφανίστηκε στην ανακρίτρια και είπε σε όλους τους τόνους πως «ο Λαυρεντιάδης είναι αθώος».

Η στάση αυτή του κ. Ανδρεαδάκη έχει ιδιαίτερη σημασία για την εξέλιξη της δίκης  που επρόκειτο να ξεκινήσει το πρωί της Δευτέρας στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Αθηνών με κατηγορουμένους τον  Λ. Λουρεντιάδη και ακόμα  6 άτομα. Ο επιχειρηματίας απουσίαζε από το δικαστήριο , αφού τον εκπροσωπούσαν οι δικηγόροι  Θαν. Βαρλάμης και Νικ. Κωνσταντόπουλος ενώ εξ αρχής είχε αρνηθεί την εμπλοκή του. Η δίκη του διεκόπη για τις 5 Δεκεμβρίου (αφού δήλωσε αποχή για λόγους ευπρέπειας η πρόεδρος του δικαστηρίου που γνώριζε έναν εξ των συνηγόρων των άλλων κατηγορουμένων) οπότε και αναμένεται να τεθούν επι τάπητος ουσιαστικά και νομικά ζητήματα. 

Η έκρηξη

Ο Λ. Λαυρεντιάδης  κατηγορείται ηθική αυτουργία στην απόπειρα ανθρωποκτονίας του 43χρονου επιχειρηματία, Αθηναγόρα Ανδρεαδάκη με έκρηξη μέσα σε συσκευασία δώρου τον Ιούνιο του 2012, στο σπίτι του στην Βουλιαγμένη. Η βόμβα ήταν σε μια γλάστρα που και είχε το μήνυμα: «Χαθήκαμε. Ελπίζω να σου αρέσει το δώρο μου. Αν θέλεις κάλεσε με…». Σύμφωνα με τη δικογραφία που έχει σχηματιστεί για την υπόθεση, ο Λαυρεντιάδης φέρεται να έδωσε εντολή για την απόπειρα σε βάρος του Ανδρεαδάκη λόγω προσωπικών διαφορών που φέρεται να είχε με το θύμα . Κατηγορούμενοι στην υπόθεση, πλην του Λαυρεντιάδη είναι άλλα έξι πρόσωπα, πέντε άντρες μεταξύ των οποίων ένας 44χρονος πυροσβέστης και μία 27χρονη γυναίκα. Στο κατηγορητήριο αναφέρεται ότι ο Λαυρεντιάδης ανέθεσε τον Μάιο του 2012 σε έναν από τους εμπλεκόμενους, έναν 49χρονο, να εκτελέσει το «συμβόλαιο θανάτου», έναντι τιμήματος 50.000 ευρώ.

Η δήλωση Ανδρεαδάκη

Τα πάντα όμως άλλαξαν τον Φεβρουάριο του 2014 όταν ο κ. Ανδρεαδάκης που ήταν παρών  στο δικαστήριο , εμφανίστηκε στην ανακρίτρια και δήλωσε: «Είναι ευνόητο ότι λόγω της σύγχυσης στην οποία βρισκόμουν , των αφόρητων πόνων και της βαριάς φαρμακευτικής αγωγής στην οποία υποβαλλόμουν για μεγάλο χρονικό διάστημα, και του7 φόβου για τη ζωή μου και την σωματική ακεραιότητα   οικείων μου , παρεισέφρησαν ακουσίως εσφαλμένες εκτιμήσεις ή κρίσεις στις καταθέσεις μου σχετικά με τον κ. Λαυρεντιάδη… Κοιτώντας ξανά με ηρεμία τα γεγονότα, μετά από όλο αυτό το χρονικό διάστημα και επιχειρώντας να συνθέσω όσα δεδομένα είναι γνωστά σε εμένα τόσο πριν όσο και μετά την επίθεση,  οφείλω και έναντι της συνείδησής μου να τονίσω, ότι είμαι απόλυτα πεπεισμένος ότι ο κ. Λαυρεντιάδης δεν είχε ούτε έχει οποιονδήποτε λόγο να με εχθρεύεται αφού ούτε διαφορές είχαμε, ενώ και πριν και μετά από την επίθεση ουδέποτε δέχτηκα οιαδήποτε απειλή εξ αυτού και του περιβάλλοντός του… Γι’ αυτό οφείλω να δηλώσω  ενώπιον σας ότι πιστεύω ότι είναι αθώος της σε βάρος μου εγκληματικής ενέργειας..Εν κατακλείδι εκφράζω με όλη τη δύναμη της ψυχής μου , την απόλυτη βεβαιότητα για την μη ανάμειξη του κ. Λαυρεντιάδη στην σε βάρος μου εγκληματική ενέργεια ….και δηλώνω πως ουδεμία αξίωση έχω ή διατηρώ εναντίον του…» 

Τα καρτοκινητά

Σύμφωνα με τη δικογραφία πάντως  ο κ. Λαυρεντιάδης εμφανίσθηκε, με βάση την ανάλυση κλήσεων, να είναι ο κάτοχος του τηλεφώνου με αριθμό 6978-302… που φέρεται να ανήκει στον 27χρονο Φακίρ Σαλάμ του Τζαλίλ από το Μπαγκλαντές (!), να στέλνει τρία γραπτά μηνύματα σε έναν από τους φυσικούς αυτουργούς της παράδοσης του δέματος-βόμβα, την ώρα που καταγράφηκε η εγκληματική ενέργεια.

- Η κεραία από την οποία εξέπεμπε το κινητό αυτό που πραγματικός κάτοχός του φέρεται, σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ, ότι ήταν ο κ. Λαυρεντιάδης, έδινε σήμα από κεραία κοντά στην περιοχή που έγινε η έκρηξη βόμβας. Σημειώνεται ότι ο 41χρονος επιχειρηματίας εκείνη την περίοδο (Ιούνιος 2012) ήταν ελεύθερος και προφυλακίσθηκε για το σκάνδαλο της Proton Bank στις 14 Δεκεμβρίου 2012.

Δεν ανοίγουν τα 152 από τα 250 CD

Όπως το σκηνικό ανατρέπει ο επ΄ακροατηρίω ισχυρισμός των συνηγόρων του Λαυρεντιάδη, Θανάση Βαρλάμη και Νίκου Κωσνταντόπουλου, σύμφωνα με τον οποίο «η κατηγορία στηρίχτηκε σε συνομιλίες που κατέγραψε η ΕΥΠ και βρίσκονται μέσα σε ψηφιακούς δίσκους (cd). Επιλέχθηκαν και χρησιμοποιήθηκαν δε αποσπασματικά  φράσεις και όχι το σύνολο όπως θα έπρεπε  ενώ στη δικογραφία δεν υπάρχει απομαγνητοφωνημένο το πλήρες κείμενο των συνομιλιών. Ζητήσαμε αρχές Νοεμβρίου που αναλάβαμε τη δικογραφία να γίνει απομαγνητοφώνηση για να μπουν όλα στη δικογραφία αλλά η αστυνομία απάντησε πως από τα 250 CD δεν μπορούν να ανοίξουν τα 152. Το γεγονός αυτό προκαλεί απόλυτη ακυρότητα της διαδικασίας».

Το θέμα θα τεθεί πάντως εκ νέου στην επόμενη συνεδρίαση του δικαστηρίου.   

Πηγή:www.capital.gr