Τετάρτη, 13 Απριλίου 2016

Ειδική μεταχείριση σε εταιρεία Λαυρεντιάδη

Ειδική μεταχείριση σε εταιρεία, που είχε μεταβιβαστεί σε σύζυγο Λαυρεντιάδη


Απαλλαγή από τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στο φυσικό αέριο στην πρώην "Βιομηχανία Φωσφορικών Λιπασμάτων", την εταιρεία που είχε μεταβιβαστεί στη σύζυγο του υπόδικου Λαυρέντη Λαυρεντιάδη, ψήφισε η βουλή σε νομοσχέδιο του υπουργού Μεταφορών Χρήστου Σπίρτζη με τον τίτλο "Κύρωση της Συµφωνίας Αεροπορικών Υπηρεσιών µεταξύ της Ελληνικής Δηµοκρατίας και της Κυβέρνησης της Νέας Ζηλανδίας και άλλες διατάξεις".

Με τροπολογία που ήδη έγινε νόμος (αφού το νομοσχέδιο ψηφίστηκε)  προβλέπεται από 1.1.2016 το φυσικό αέριο που παραλαµβάνεται από βιοµηχανίες ή βιοτεχνίες και προορίζεται να χρησιµοποιηθεί αποκλειστικά ως πρώτη ύλη για την παραγωγή των προϊόντων τους, εξαιρουµένων των ενεργειακών προϊόντων, δεν φορολογείται.

Η συγκεκριμένη διάταξη ευνοεί την πρώην Βιομηχανία Φωσφορικών Λιπασμάτων. Η εταιρεία είχε μετονομαστεί σε Ελληνικά Λιπάσματα και Χημικά (ELFE), όταν ο όμιλος Λαυρεντιάδης-Κυριακίδη την αγόρασαν από την Εθνική Τράπεζα. Στη συνέχεια η εταιρεία μεταβιβάστηκε στη σύζυγο του πρώτου υπόδικου (για την περίπτωση της Proton Bank και άλλες υποθέσεις).

Με την τροπολογία αυτή, η πρώην ΒΦΛ εξοικονομεί περίπου 9 εκατ. ευρώ. Η εταιρεία αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα και έχει ζητήσει από τους εργαζόμενους μείωση των μισθών τους έως και 40%!

Η συγκεκριμένη τροπολογία είχε επιχειρηθεί να περάσει πάλι επί ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ επί υπουργίας Νάντιας Βαλαβάνη και Παναγιώτη Λαφαζάνη αλλά απέτυχε καθώς ξεσηκώθηκαν οι βουλευτές και οι υπουργοί ζήτησαν συγγνώμη γιατί δεν είχαν συνειδητοποιήσει ποιους ακριβώς αφορά. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου