Τετάρτη, 8 Ιουνίου 2016Ουδείς υποτιμά το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν καθημερινά οι 300 περίπου πρόσφυγες του Εσκί Καπού. Ζουν σε αντίσκηνα, σε μια ακατάλληλη περιοχή για την οποία κάποιοι επέμεναν κάνοντας συγκεκριμένες προτάσεις στην Αθήνα. Δυστυχώς σήμερα άλλες έπρεπε να είναι οι προτεραιότητες των τοπικών παραγόντων και φορέων. Εκτός από τους πρόσφυγες όφειλαν και οφείλουν να νοιαστούν και για τους εργαζόμενους της ΒΦΛ. Το μέλλον της οποίας είναι άγνωστο.

Αποφασίζει από το γραφείο του ο επιχειρηματίας Λαυρέντης Λαυρεντιάδης. Δεν βλέπει πρόσωπα, δεν ασχολείται με την πόλη και τον Νομό. Μπροστά του έχει νούμερα. Ισχυρίζεται ότι αυτά δεν του βγαίνουν. Αποφασίζει να κλείσει την εταιρία αφού πιστεύει ότι μόνο έτσι θα φθάσει εύκολα στον στόχο του. Στο κέρδος. Οι εργαζόμενοι αντιστέκονται, φωνάζουν, διαμαρτύρονται, ζητούν παρέμβαση του κράτους, προσφεύγουν στη δικαιοσύνη. Κι ενώ αύριο το μαγαζί το κλείνει (φυσικά ο Λαυρεντιάδης) οι τοπικοί φορείς ασχολούνται με άλλα…

Οι βουλευτές (πρωτίστως αυτοί) και οι λοιποί αιρετοί δεν αλλάζουν το πρόγραμμα τους. Διατυπώνουν την γνωστή ευχή ( να βρεθεί λύση στο πρόβλημα της ΒΦΛ), αμέσως μετά αλλάζουν σελίδα στο βιβλίο της καθημερινότητας. Νομίζουν ότι έπραξαν το καθήκον τους. Σφάλουν. Ότι σήμερα δεν προσέχουν, δεν περιφρουρούν και δεν ενισχύουν αυτό είναι που αύριο θα τους καταδιώκει. Λυπούμαστε αλλά η αδιαφορία τους είναι βούτυρο στο ψωμί του Λαυρεντιάδη.

Ακόμη και το ΠΑΜΕ, ακόμη κι αυτό σιώπησε. Έπαψε να εκδίδει ανακοινώσεις κατά της διοίκησης του σωματείου. Φαίνεται βρίσκεται σε πρόωρες καλοκαιρινές διακοπές. Κι όμως με αυτά και με αυτά είμαστε μια ανάσα από την Τετάρτη, μέρα που το εργοστάσιο κατεβάζει διακόπτες. Φροντίζει για αυτό ο ιδιοκτήτης του.

Θα μπορούσε σήμερα ( ή μάλλον θα έπρεπε σήμερα) να συνεδριάσει εκτάκτως το δημοτικό συμβούλιο με μοναδικό θέμα το μέλλον της ΒΦΛ. Η ειδική αυτή συνεδρίαση μπορούσε ή έπρεπε να γίνει στην πύλη του εργοστασίου. Με καλεσμένους όλους τους τοπικούς φορείς. Θα είχε ενδιαφέρον σήμερα μια έκτακτη επίσκεψη στο εργοστάσιο της Δημάρχου ή του Περιφερειάρχη. Μια πρόσωπο με πρόσωπο εκδήλωση ανησυχίας προς τους εκπροσώπους του Λαυρεντιάδη στη Νέα Καρβάλη. Μπορούσαν να γίνουν πολλά ακόμη αλλά ποιος να τα κάνει; Αυτοί που περί άλλων τυρβάζουν;

Αύριο το εργοστάσιο κλείνει. Αύριο επίκεινται απολύσεις εργαζομένων, όλοι τους κάτοικοι της πόλης και του Νομού. Τι έκαναν οι βουλευτές; Τι στάση κράτησε η τοπική αυτοδιοίκηση; Η τοπική κοινωνία αγωνιά κι η κοινωνική έκρηξη είναι προ των πυλών. Αλήθεια, στάθηκαν όσοι έπρεπε στο ύψος των περιστάσεων; Δεν εννοούμε τα λόγια. Αυτά είναι εύκολα, δυστυχώς δεν έχουν κανένα αντίκρισμα. Εννοούμε πράξεις. Συγκεκριμένες και γενναίες. Πράξεις που θα δηλώνουν συγκεκριμένη συμπαράσταση, προσπάθεια για να μην γίνει το λάθος. Αυτό το λάθος στο οποίο καιρό τώρα επενδύει ο Λαυρέντης Λαυρεντιάδης.

Οι δικαστικές υπηρεσίες του Ν. Καβάλας πρέπει να προσαρμοστούν στα δεδομένα της εποχής, να δημιουργήσουν ειδικό τμήμα μόνο για τις υποθέσεις του Δήμου Παγγαίου! Πρώτα πρώτα είναι οι πολλές καταγγελίες κατά του Βασίλη Ξουλόγη που ερευνώνται, με κυριότερη αυτή της σύμβασης των χημικών τουαλετών. Αμέσως μετά «έρχονται» οι καταγγελίες Ξουλόγη κατά της διοίκησης Αναστασιάδη. Ήδη αρκετές.

Στο Πταισματοδικείο Καβάλας τα έγγραφα για τις δηλώσεις πόθεν έσχες προηγούμενων ετών πιάνουν μεγάλο χώρο στα ράφια της υπηρεσίας. Ως που προ 15 ημερών ο κ. Ξουλόγης κατήγγειλε παράνομες προσλήψεις μέσω των διμήνων. Η συγκεκριμένη έρευνα είναι σε αρχικό στάδιο. Ο πρώην Δήμαρχος καταγγέλλει ότι τα ίδια πρόσωπα δύο μήνες προσλαμβάνονται στον Δήμο Παγγαίου κι αμέσως μετά δύο μήνες σε δημοτική επιχείρηση του ίδιου Δήμου.

Ο Χρήστος Ηλιάδης και ο Θόδωρος Κοντογεωργίου είναι οι δύο εκπρόσωποι της Καβάλας στη διοίκηση της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ). Σύμφωνα με τις υποψηφιότητες στις εκλογές του εμπορικού συλλόγου η θητεία τους στην ΕΣΕΕ δεν είναι δυνατόν να ανανεωθεί. Για τον απλούστατο λόγο ότι δεν είναι καν υποψήφιοι για αντιπρόσωποι στην Ομοσπονδία. Άρα και οι δύο αποχαιρετούν το τριτοβάθμιο συνδικαλιστικό όργανο «ανοίγοντας» χώρο για νέα πρόσωπα.

Ρωτήθηκε χθες ο Χρήστος Ποτόλιας για το αίτημα Σιμιτσή περί συχνότερων συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου. Απάντησε: « Ζήτημα δεν είναι η συχνότητα των συνεδριάσεων αλλά το περιεχόμενο τους. Σχεδόν ποτέ δεν συζητάμε τα σοβαρά. Μόνο δευτερευούσης σημασίας θέματα για χάρη των καμερών».

Αναχωρεί σήμερα για την Νυρεμβέργη η Δήμαρχος προκειμένου να παραστεί σε εκδήλωση (του Δήμου Νυρεμβέρης) για την ενίσχυση Δήμων που πρόσφατα φιλοξένησαν πρόσφυγες. Ως εκ τούτου στην σημερινή συνέντευξη τύπου στο Δημαρχείο η κ. Δήμαρχος θα εκπροσωπηθεί από την κ. Αναστασία Ιωσηφίδου.

Σήμερα το μεσημέρι θα δοθεί η καθιερωμένη συνέντευξη τύπου πριν την εκδήλωση χορού των ΑμΕΑ. Εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί την προσεχή Παρασκευή το απόγευμα. Η παρεξήγηση λένε ότι λύθηκε. Διαβεβαιώνουν ότι δεν θα υπάρξει κανένα απολύτως πρόβλημα επειδή στην συνέντευξη τύπου θα συνυπάρξουν η πρόεδρος της Δημωφέλειας με τον κ. Σωτήρη Σωτηριάδη, πρόεδρο του Κέντρου Πρόνοιας της ΑΜΘ.

Μια και το έφερε η κουβέντα. Οι παιδικοί σταθμοί του Δήμου Καβάλας βελτιώνουν την αυλή του κτιρίου που χρησιμοποιούν στις εγκαταστάσεις της Παιδόπολης. Η ενέργεια πείθει ότι ο συγκεκριμένος παιδικός σταθμός θα λειτουργήσει και μετά το Καλοκαίρι. Ο Δήμος Καβάλας δεν ζήτησε προς το παρόν ανανέωση στην παραχώρηση του κτιρίου αλλά θα το κάνει κι αυτό έγκαιρα.

Αν καταλάβαμε καλά ο Αντιδήμαρχος Φίλιππος Φιλιππίδης δεν πτοείται από τον θόρυβο που δημιουργεί η απόφαση του, επιμένει στη μετακίνηση μηχανικού από την Πολεοδομία. Υποστηρίζει ότι αυτή η μετακίνηση γίνεται για καλό κι απορρίπτει πλήθος διαμαρτυριών συναδέλφων του.

Σε διάφορα σημεία της χώρας η τράπεζα Πειραιώς έκλεισε καταστήματα της. Στην περιοχή μας γνωστή περίπτωση είναι αυτή της Κεραμωτής. Στην Περιφέρεια ΑΜΘ ίδια τύχη έχει κατάστημα της τράπεζας στο Τυχερό Έβρου.

Εκδρομή με φόρμουλα ένα. Αυτόν τον συνδυασμό επιλέγει για φέτος το Καλοκαίρι ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ Ν. Καβάλας. Οργανώνει εκδρομή για τα μέλη του στην Βουδαπέστη 22 με 25 Ιουλίου. Στο πρόγραμμα της εκδρομής υπενθυμίζει ότι την ίδια χρονική περίοδο γίνεται στην πρωτεύουσα της Ουγγαρίας αγώνας Grand Prix F1. Στην εκδρομή γίνονται δεκτά και άτομα εκτός συλλόγου.

Ο συμπολίτης Μπάμπης Τσουρουκίδης ανακοινώνει στη σελίδα του στο Facebook την έναρξη λειτουργίας (από χθες) των λασπόλουτρων: «Άνοιξε το Θερμαλιστικό και Τουριστικό Σύστημα Υείας Κρηνίδων (κέντρο ευεξίας πηλοθεραπευτηρίου (λασπόλουτρα) – υδροθεραπείας- ποσηθεραπείας- ρεφλέξολογίας- φυσιοθεραπείας,γυμναστικής, ιστορική περιπατητική διαδρομή μάχης Φιλίππων (ΟΨΟΜΕΘΑ ΕΙΣ ΦΙΛΙΠΠΟΥΣ) -αρχαίοι Φίλιπποι- βαπτηστήριο Αγίας Λυδίας – προϊστορικό οικισμό dikili dasch, βραχογραφίες), Κρηνίδων Δήμου Καβάλας».

Όταν από μια σύσκεψη όπως η χθεσινή απουσιάζουν και οι 4 βουλευτές, τότε η σύσκεψη απέτυχε διότι δεν οργανώθηκε σωστά. Ο κ. Μορφίδης ήταν έτσι κι αλλιώς στην Αθήνα. Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος έφυγε για κοινοβουλευτικούς λόγους στην Αθήνα κι οι Εμμανουηλίδης- Παπαφιλίππου συντάχθηκαν με την αποχή των επικεφαλείς των δημοτικών παρατάξεων. Σίγουρο είναι ότι αυτό που έγινε χθες δεν αρκεί, πρέπει να επαναληφθεί. Πιο προσεκτικά.

Σε γενικές γραμμές η Κυριακάτικη αργία ισχύει και προστατεύεται νομοθετικά. Προκύπτει ωστόσο ότι ακόμη και στην μικρή μας πόλη όσοι δουλεύουν Κυριακή είναι κάθε φορά και περισσότεροι. Πολλώ δε μάλλον τις Κυριακές του Καλοκαιριού. Ας δούμε το παράδειγμα της προχθεσινής Κυριακής, 5ης του Ιουνίου. Εργάζονταν για την κατεδάφιση οικίας στην οδό Γαλλικής Δημοκρατίας. Εργάζονταν για την κατασκευή πεζοδρομίων στο κέντρο της πόλης. Εργάζονταν για την ανακαίνιση καταστημάτων 

σε διάφορα σημεία του κέντρου (και όχι μόνο). Σε όλους αυτούς που εργάστηκαν προχθές πρέπει να προσθέσουμε όσους έτσι κι αλλιώς εργάζονται Κυριακές. Όλες σχεδόν τις Κυριακές (εργαζόμενοι στην εστίαση). Αν μάλιστα κάνουμε μια βόλτα στις συνοικίες τότε θα βρούμε κάθε Κυριακή ένα σωρό μικρά καταστήματα (κυρίως μίνι μάρκετ) να λειτουργούν κανονικότατα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου