Πέμπτη, 28 Ιουλίου 2016

Με απολύσεις, μηνύσεις και συλλήψεις εκβιάζει ο Λαυρεντιάδης στα Λιπάσματα ΚαβάλαςΣΕ ΡΟΛΟ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ – ΣΕ 48ΩΡΕΣ ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΟΜΕΣ ΑΠΕΡΓΙΕΣ ΑΠΟ ΣΗΜΕΡΑ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ

Την ασυδοσία του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη σε βάρος των εργαζομένων της μοναδικής βιομηχανίας λιπασμάτων που έχει απομείνει στη χώρα, παρακολουθεί ξανά αμέτοχη η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.
Οι εργαζόμενοι από σήμερα (26/07/2016) βρίσκονται σε 48ωρες επαναλαμβανόμενες απεργιακές κινητοποιήσεις, καθώς οι απολυμένοι από τα «Λιπάσματα Καβάλας» (πρώην Βιομηχανία Φωσφορικών Λιπασμάτων νυν ELFE – ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΧΗΜΙΚΑ ΚΑΙ ΛΙΠΑΣΜΑΤΑ του ομίλου Λαυρεντιάδη) έφτασαν τους 51 μέσα σε έναν μήνα. Οι τελευταίες έξι απολύσεις έγιναν την Παρασκευή (22/07/2016) με τη διοίκηση Λαυρεντιάδη να φτάνει στο σημείο να απολύει παράνομα και καταχρηστικά τον πρόεδρο, τον αντιπρόεδρο και το γενικό γραμματέα του Σωματείου.
AdTech Ad
Ο όμιλος Λαυρεντιάδη έβγαλε τον Ιούνιο σε αναγκαστική άδεια τους περίπου 200 εργαζόμενους και από την 1η Ιουλίου τους έθεσε σε τρίμηνη διαθεσιμότητα. Όπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι εδώ και τρεις μήνες το εργοστάσιο στην ουσία είναι κλειστό, παραγωγή λιπάσματος δεν υπάρχει, ενώ η προσπάθεια της εργοδοσίας Λαυρεντιάδη έχει ένα και μοναδικό στόχο, να μετατρέψει το σύνολο των εργαζομένων σε εργολαβικούς, χωρίς δικαιώματα, εργαζόμενους σε συνθήκες γαλέρας. Για το σκοπό αυτό, απαιτεί την οικειοθελή παραίτηση με ταυτόχρονη μετατροπή όλων των συμβάσεων εργασίας αορίστου χρόνου σε ορισμένου. Τις προηγούμενες μέρες, η μεθόδευση της διοίκησης Λαυρεντιάδη να δημιουργήσει απεργοσπαστικό μηχανισμό με νέες προσλήψεις δίμηνης και τρίμηνης διάρκειας έπεσε στο κενό, αφού πολλοί ήταν οι εργαζόμενοι που τη μια μέρα προσλήφθηκαν και την επόμενη αποχώρησαν αρνούμενοι να παίξουν αυτό το ρόλο.
Η κυβέρνηση περιορίζεται στο ρόλο του παρατηρητή, θεωρώντας ίσως ότι έκανε το καθήκον της με την τελευταία τριμερή στο υπουργείο Εργασίας, και τις ξεχωριστές συναντήσεις με εκπροσώπους του Σωματείου και της εργοδοσίας. Το αποτέλεσμα ήταν ο υπουργός Εργασίας να αποδεχτεί μεν τα αιτήματα των εργαζομένων, στην πράξη όμως οι απολύσεις και οι μηνύσεις παραμένουν. Πλέον, οι εργαζόμενοι έχουν να αντιμετωπίσουν και συλλήψεις, καθώς σήμερα το πρωί δύο μέλη του Σωματείου που είχαν συγκεντρωθεί με συναδέλφους τους στην πύλη του εργοστασίου στην Καβάλα, συνελήφθησαν.
Όσο για τη «βιομηχανία μηνύσεων» που έχει στήσει η διοίκηση Λαυρεντιάδη, αυτή συνεχίζεται προκλητικά, ώστε να αποφύγει τις αποζημιώσεις, χρησιμοποιώντας ένα νόμο της δεκαετίας του 1920! Οι προφάσεις τις οποίες επικαλείται «έχουν το στοιχείο της γελοιότητας όπως αυτό της διατάραξης οικιακής ειρήνης (!!!) μέχρι την προβοκατόρικη μήνυση για εμπρησμό στο λόφο απέναντι από το λιμάνι Φίλιππος Β’, λες και οι αγωνιζόμενοι εργάτες που παλεύουν για να μην είναι δούλοι του 21ου αιώνα, να έχουν μόνιμη και σταθερή δουλειά με αξιοπρεπείς μισθούς και εργασιακά - ασφαλιστικά δικαιώματα είναι τρομοκρατική οργάνωση!!!» αναφέρει χαρακτηριστικά ανακοίνωση του ΠΑΜΕ. Παράλληλα, η Ομοσπονδία Εργατοϋπαλλήλων Χημικής Βιομηχανίας Ελλάδος (ΟΕΧΒΕ) καταγγέλλει:
«Ο καταδικασμένος από την Ελληνική Δικαιοσύνη για σωρεία εγκλημάτων και υπόδικος για μια σειρά από άλλα κ. Λαυρεντιάδης:
• συνεχίζει απτόητος να παίζει επικίνδυνα επιχειρηματικά παιχνίδια σε βάρος των Ελλήνων φορολογούμενων πολιτών,
• εκφυλίζει τα κεκτημένα δικαιώματα των εργαζομένων,
• γράφει στα παλαιότερα των υποδημάτων του τους εποπτικούς φορείς της Πολιτείας (ΣΕΠΕ, ΟΜΕΔ κτλ.), τα αρμόδια υπουργεία και την Ελληνική Δικαιοσύνη,
• απαξιώνει τη μοναδική λιπασματοβιομηχανία της χώρας,
• παίζει με την Ασφάλεια όλης της περιοχής της Καβάλας στερώντας από μια επικίνδυνη χημική βιομηχανία όλο το έμπειρο και εξειδικευμένο προσωπικό,
• προκαλεί κοινωνική αναστάτωση "πληγώνοντας" ανεπανόρθωτα την κοινωνική συνοχή».

Αντιπροσωπεία του Σωματείου αποκάλυψε δε, κατά τη διάρκεια συνάντησης με τον γενικό γραμματέα του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, αντίγραφα από τις ατομικές συμβάσεις που προωθεί η διοίκηση Λαυρεντιάδη, καθώς και ένα κατάπτυστο κείμενο το οποίο εκβιάζονται να υπογράψουν εργαζόμενοι, για να δηλώσουν ότι δεν τους εκπροσωπεί το Σωματείο. Οι εργαζόμενοι πιέζονται να στέλνουν εξώδικα στο Σωματείο με τα οποία ανακοινώνουν ότι δεν θέλουν να είναι μέλη του, γιατί αυτό έχει οδηγηθεί σε «εκτροχιασμό» και «παράγει παράνομες συμπεριφορές»!
Με την ατομική σύμβαση εμφανίζεται ο εργαζόμενος να δέχεται ότι θα αλλάζει διαρκώς πόστο, καθώς θεωρούνται αποτέλεσμα «ελευθεριότητας» της εταιρείας και δεν αποτελούν «αντάλλαγμα εργασίας». Δηλώνεται ότι αν μεταβληθεί η εργασιακή ή οικογενειακή κατάσταση δεν αυξάνεται ο μισθός, ενώ η εταιρεία έχει το δικαίωμα να αλλάζει μονομερώς το ωράριο από σταθερό σε διακοπτόμενο και ως προς τον αριθμό των ωρών. Ως ωράριο ορίζεται μόνο ο χρόνος πάνω στη μηχανή, ενώ είναι αναγκαστικές οι υπερωρίες.
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου