Παρασκευή, 1 Ιουλίου 2016

η Κυβέρνηση όντως επιδιώκει την απομάκρυνση Λαυρεντιάδη από τη ΒΦΛ


Τα πραγματικά νέα τα μαθαίνουμε από τον βουλευτή Δημήτρη Εμμανουηλίδη. Άλλοτε υπό τη μορφή συγκεκριμένων δηλώσεων κι άλλοτε επίσημων- ανεπίσημων διαρροών. Μαθαίνουμε λοιπόν ότι η Κυβέρνηση όντως επιδιώκει την απομάκρυνση Λαυρεντιάδη από τη ΒΦΛ. Σε αυτή της την προσπάθεια δεν είναι μόνη. Σύμμαχος της η Alpha τράπεζα, στην οποία πρόεδρος σήμερα είναι ο κ. Ράπανος. Παραλίγο υπουργός Οικονομικών- προερχόμενος από το ΠΑΣΟΚ- στην κυβέρνηση Σαμαρά- Βενιζέλου.

Προσπαθούμε να καταλάβουμε τι ακριβώς συμβαίνει. Υποθέτουμε κι υπολογίζουμε ότι η εταιρία έχει χρέη. Χρέη στα οποία δεν ήταν συνεπής για καιρό. Αυτά αφορούν την συγκεκριμένη τράπεζα. Είναι χρέη που όπως σημειώνει με παλαιότερες του δηλώσεις ο Νίκος Βογιατζίδης, έχουν την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου. Η τράπεζα με αυτή την αφορμή δρομολογεί εξελίξεις, φθάνει στο σημείο να ετοιμάζει πρόσκληση ενδιαφέροντος σε νέους επενδυτές! Υπάρχουν τέτοιοι; Μα φυσικά και υπάρχουν. Πρόκειται για τους Ρώσους, με τους οποίους έτσι κι αλλιώς συνομιλούσε ο κ. Λαυρεντιάδης. Σε κατάσταση ετοιμότητας λέγεται ότι είναι και Γαλλική εταιρία. Η οποία ενδιαφέρθηκε για τη ΒΦΛ το 2009. Τότε όμως η κυβέρνηση προτίμησε τον κ. Λαυρεντιάδη.

Φημολογείται ότι παράλληλα με τα πιο πάνω υπάρχει ένα ακόμη δεδομένο. Το ενδιαφέρον του κ. Λαυρεντιάδη να βρεθεί λύση ώστε οι ανατροπές να αποφευχθούν. Είναι αλήθεια; Κανείς δεν γνωρίζει επακριβώς. Πάντως υπάρχει και μια άλλη διέξοδος στο αδιέξοδο, σύμφωνα με την οποία όσοι σήμερα απεργούν υπογράφουν μια νέα και βελτιωμένη σύμβαση κι επιστρέφουν στην δουλειά.

Όλα αυτά έχουν ένα επιπλέον εμπόδιο. Τα γεγονότα στον Μαρινόπουλο. Μέχρι τώρα η Κυβέρνηση πάσχιζε να βρει χρόνο να ασχοληθεί με τη ΒΦΛ. Επεξεργάζονταν χρονοβόρες διαδικασίες κι έτσι ζητούσε από τους απεργούς να κάνουν υπομονή. Να αντέξουν περιμένοντας κάτω από την γέφυρα της Εγνατίας οδού. Τώρα ήρθε το πρόβλημα στον Μαρινόπουλο κι ο έτσι κι αλλιώς ελάχιστος διαθέσιμος χρόνος για τη ΒΦΛ, λιγοστεύει κι άλλο. Ο Τάκης Εμμανουηλίδης δήλωσε ότι σήμερα θα γίνει συνάντηση της Υφυπουργού κ. Θοδώρας Τζάκρη με τον πρόεδρο της Alpha. Είναι η τράπεζα έτοιμη για τις επόμενες της κινήσεις;

Από τον Νίκο Μπεχράκη μαθαίνουμε ότι το πόρισμα του ελέγχου για θέματα ασφαλείας στο εργοστάσιο, πόρισμα του ΣΕΠΕ Θεσσαλονίκης, υπάρχει. Ο επικεφαλής της ΕΛΛΑΓΡΟΛΙΠ δήλωσε ότι ο έλεγχος δεν επιβεβαίωσε τις καταγγελίες των εργαζόμενων. Άλλες όμως πηγές λένε το αντίθετο. Ισχυρίζονται ότι ο έλεγχος ναι μεν δεν είναι καταπέλτης κατά της εταιρίας, ωστόσο -όπως διαρρέουν- δεν την αθωώνει κιόλας.

Με λίγα λόγια γίνονται κάποια πράγματα στο παρασκήνιο για να υπάρξει εκτόνωση της κατάστασης, αλλαγή των δεδομένων, να βρεθεί μια πρώτη λύση στο πρόβλημα. Όλα όμως αργούν. Αυτή η αργοπορία ευνοεί την πλευρά Λαυρεντιάδη. Απ΄ την άλλη πρέπει να παραδεχθούμε ότι δεν πρόκειται για «πάγωμα» των εξελίξεων αλλά για μια συνηθισμένη κι ελληνική καθυστέρηση αυτών. Κάποια στιγμή (την ερχόμενη ή την μεθεπόμενη εβδομάδα) θα υπάρξουν νέα. Συγκεκριμένα και σημαντικά. Ποια θα είναι αυτά δεν γνωρίζουμε. Οπότε ας τα περιμένουμε. Εδώ που φθάσαμε όλα είναι πιθανά.

Κάτι ακόμη. Οι εντολές του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη προς τον Γενικό Αστυνομικό Διευθυντή ΑΜΘ κ. Μενεξίδη είναι συγκεκριμένες. Η αστυνομία θα είναι μετρημένη σε σχέση με τους απεργούς της ΒΦΛ. Δεν θα προκαλέσει και δεν θα επιτεθεί. Αυτό η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ το υποσχέθηκε και το τηρεί. Ο δε κ. Μπεχράκης διαμαρτύρεται αφού είναι φανερό τι θα ήθελε. Θα ήθελε με χρήση χημικών όλοι οι δρόμοι προς το εργοστάσιο να είναι ανοιχτοί. 24 ώρες το 24ωρο.

Πηγή:http://www.proininews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου