Δευτέρα, 18 Ιουλίου 2016

Νεφελούδης στο «Π»: Υπάρχει κάτι περίεργο στο «σπάσιμο» της ELFE"Στον δρόμο» οι εργαζόμενοι – Κατηγορούν τον Λ. Λαυρεντιάδη ότι μεθοδεύει το «λουκέτο» της βιομηχανίας"


Οι εργαζόμενοι σε απόγνωση, το υπουργείο σε ρόλο διαμεσολαβητή –αλλά «νίπτουμε και τας χείρας μας»– και ο κόσμος της αγοράς με κομμένη την ανάσα, βλέποντας το «κανόνι» να έρχεται, χωρίς κανείς να μπορεί να κάνει το παραμικρό!

Και μιλάμε για μία από τις μεγαλύτερες χημικές βιομηχανίες της χώρας, την ELFE που –μέσα από μία ομιχλώδη διαδικασία τεμαχισμού– οδεύει μαθηματικά προς την πτώχευση, όπως ξεκάθαρα δήλωσαν αποκλειστικά στο «Π» τόσο ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Καβάλας όσο και ο πρόεδρος των εργαζομένων των ELFE, που με έναν περίεργο τρόπο δεν είναι πλέον εργαζόμενοι της συγκεκριμένης βιομηχανίας, αλλά κάποιας θυγατρικής της ονόματι CENTRAFARO, με καθόλου ξεκάθαρο ιδιοκτησιακό καθεστώς.

Είναι πασίγνωστο (όπως είχαμε γράψει στο «Π» και το περασμένο Σάββατο 9 Ιουλίου) ότι πίσω από αυτό το περίεργο «επιχειρηματικό» σχήμα των 4 εταιρειών βρίσκεται ο υπόδικος επιχειρηματίας Λαυρέντης Λαυρεντιάδης – όνομα που κανείς δεν λέει δυνατά ούτε καν ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Ανδρέας Νεφελούδης, με τον οποίο επικοινωνήσαμε και μας είπε τα παρακάτω:

Ανδρέας Νεφελούδης: «Υπάρχει κάτι περίεργο στο “σπάσιμο” της επιχείρησης»
«Έχουμε κάνει πολλές συναντήσεις με τους εργαζομένους. Η κυβέρνηση έχει δώσει deadline σε επιχείρηση και εργαζομένους (είχε δώσει διορία έως χθες, Παρασκευή 15 Ιουλίου) να βρεθεί λύση. Βασικός στόχος για την κυβέρνηση είναι τόσο να μη χαθούν θέσεις εργασίας όσο και να μην πληγεί η επιχειρηματικότητα της χώρας.

Ως κυβέρνηση, προτεραιότητά μας είναι πάντα οι εργαζόμενοι και θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να προστατευτούν. Όσον αφορά το “σπάσιμο” της επιχείρησης και τις μεταβιβάσεις, είναι ένα ζήτημα το οποίο βρίσκεται ήδη υπό διερεύνηση, αλλά όλη ξέρουμε ότι υπάρχει κάτι περίεργο σε αυτήν τη διαδικασία».

Σε ερώτησή μας για το τι προτίθεται να κάνει η κυβέρνηση και ποιος είναι ο στόχος της, ο γενικός γραμματέας απάντησε:

«Στόχος μας είναι να μη θιγεί κανένας εργαζόμενος και να παραμείνει η εταιρεία ζωντανή. Η κυβέρνηση σε αυτό το στάδιο έχει τον ρόλο του διαμεσολαβητή και δεν μπορεί να κάνει τίποτα παραπάνω από το να φέρει σε επαφή τις δύο πλευρές, ώστε να βρεθεί μία βιώσιμη λύση».

Σε άλλο μήκος κύματος, ο πρόεδρος των εργαζομένων των ELFE, Νίκος Βογιατζίδης, ο οποίος δήλωσε στο «Π» ότι ο κ. Λαυρεντιάδης «φόρτωσε» τα σκάνδαλα των προηγούμενων επιχειρήσεών του και της Proton Bank στην επιχείρηση.

Νίκος Βογιατζίδης: «Ο Λαυρεντιάδης “φόρτωσε” σε εμάς τα σκάνδαλα»

«Η θέση της κυβέρνησης θα φανεί με το πόρισμα που θα βγει μετά και τις συναντήσεις με την εργοδοσία. Ο κ.Κατρούγκαλος έχει φανεί θετικός μέχρι στιγμής στα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων και έχει ταχθεί υπέρ του να παγώσουν οι άδικες απολύσεις.

Όλοι στην κυβέρνηση αναγνωρίζουν πως υπήρχε δόλος από την αρχή στη διαδικασία των μεταβιβάσεων των επιχειρήσεων, ώστε να υπάρξει διευκόλυνση για απομακρύνσεις προσωπικού, προσπερνώντας το “εμπόδιο” των ομαδικών απολύσεων.

Αυτό αποδεικνύεται και με έγγραφο που παρουσιάστηκε ενώπιον της τριμερούς συνάντησης η οποία προηγήθηκε, όπου και εμφανίστηκε το σχέδιο για τις ομαδικές απολύσεις και πως ήταν προαποφασισμένο από καιρό.

Το πλέον επιλήψιμο είναι η παράνομη διαδικασία που χρησιμοποιεί ο κ. Λαυρεντιάδης για τις ομαδικές απολύσεις των εργαζομένων, καθώς εξαπολύει μηνύσεις και οδηγεί τους εργαζομένους στα δικαστήρια, με σκοπό την εξόντωσή τους και την αποφυγή των νόμιμων αποζημιώσεών τους. Ήδη, 33 εργαζόμενοι έχουν απολυθεί μέσω μηνύσεων, ενώ η ίδια τακτική έχει ακολουθηθεί και σε ακόμα 70 εργαζομένους που βλέπουν ψευδομάρτυρες να προσέρχονται στις δικαστικές αίθουσες για να εκτελέσουν τις εντολές του κ. Λαυρεντιάδη εις βάρος τους.

Ο κ. Λαυρεντιάδης έκοψε παράνομα τους μισθούς των εργαζομένων έως και 45%, κόβοντας επιδόματα που δεν μπορούσε, με τους παλαιότερους εργαζομένους να έχουν υποστεί τη μεγαλύτερη ζημιά, παρότι οι εργαζόμενοι πριν από 3 χρόνια είχαν δεχθεί μειώσεις 25% των μισθών τους για “χάρη της επιχείρησης”. Πλέον έχει δημιουργήσει ένα “σύστημα” εθελουσίας εξόδου, που όμως δεν έχει καμία σχέση με το πρόγραμμα, και δίνει μια αστεία αποζημίωση που δεν βοηθά κανέναν εργαζόμενο στην επόμενη ημέρα της ζωής του. Όσοι δεν έχουν δεχθεί το τελεσίγραφο έχουν μπει στη μαύρη λίστα των απολύσεων και των αναγκαστικών αδειών και των πρακτικών που ακολουθεί ο κ. Λαυρεντιάδης.

Η επιχείρηση ήταν βιώσιμη έως το 2009 και την είσοδο του κ. Λαυρεντιάδη, ο οποίος “φόρτωσε” τα σκάνδαλα των προηγούμενων επιχειρήσεών του και της Proton Bank στην επιχείρηση και άρχισαν τα προβλήματα που έχουν οδηγήσει εδώ όπου βρισκόμαστε σήμερα. Πλέον η επιχείρηση αντιμετωπίζει μεγάλα προβλήματα εξαιτίας των σκανδάλων στα οποία είναι αναμεμειγμένος ο κ. Λαυρεντιάδης, που έχει “φορτώσει” όλα του τα χρέη εκεί και θα βάλει αύριο μεθαύριο λουκέτο, κηρύσσοντας πτώχευση, ενώ ο ίδιος θα συνεχίσει να επιχειρεί, καθαρός από χρέη.

Φόβος μας είναι πως στη σκέψη του κ. Λαυρεντιάδη είναι να αλλάξει λειτουργία η επιχείρηση, καθώς έχει διατηρήσει τις άδειες ηλεκτροπαραγωγής, και πως προσανατολίζεται να ανοίξει και πάλι το εργοστάσιο με διαφορετικές λειτουργίες και πολύ λιγότερο προσωπικό».Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου