Τετάρτη, 15 Φεβρουαρίου 2017

Ραγδαίες εξελίξεις στη ΒΦΛ


Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στο θέμα της αδειοδότησης της νέας εταιρίας που δραστηριοποιείται στο εργοστάσιο της ΒΦΛ αφού χθες το μεσημέρι υπήρξε ανακοίνωση παρέμβαση και από τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Αλέξανδρο Χαρίτση. Το σχετικό δελτίο τύπου μοιάζει να περιορίζει ακόμη περισσότερο το ενδεχόμενο να δοθεί άδεια, σαφώς και προειδοποιεί για τις επόμενες ενέργειες τους όλους τους εμπλεκόμενους υπηρεσιακούς παράγοντες.
Φημολογείται έντονα ότι η παρέμβαση του κ. Χαρίτση θα έχει συνέχεια καθώς όπως λέγεται η Κυβέρνηση έχει κι άλλα να πει και να κάνει περί του εργοστασίου, της παλιάς και των νέων εταιριών.
Η αντίδραση σε όλα αυτά γνωστοποιήθηκε το μεσημέρι. Όσοι συνεχίζουν κι εργάζονται στις εταιρίες συγκεντρώνονται μετά τις 9 το πρωί μπροστά στη στρατιωτική λέσχη και με πορεία κινούνται προς το Διοικητήριο με στόχο να διαμαρτυρηθούν.

Δήλωση Μαρκόπουλου

Ο κ. Θόδωρος Μαρκόπουλος που ρωτήθηκε χθες το απόγευμα για το δελτίο τύπου του κ. Χαρίτση είπε: « Στη Βουλή ψηφίζουν τους νόμους. Εμείς απλά τους εφαρμόζουμε. Δεν μπορώ εγώ να κάνω οποιοδήποτε σχόλιο. Αν δεν θέλανε αυτούς τους νόμους ας μη τους ψηφίζανε». Στο επόμενο ερώτημα για το τι θα γίνει με το αίτημα αδειοδότησης της νέας εταιρίας ο κ. Μαρκόπουλος είπε: « Το θέμα θα κριθεί μέσα στην προθεσμία που ισχύει. Εμείς εφαρμόζουμε τη νομοθεσία, είτε μας αρέσει είτε όχι».

Η ανακοίνωση Χαρίτση

Το Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης διαπίστωσε σειρά παρατυπιών εκ μέρους της εταιρίας ELFE ΑΒΕΕ κατά τη διαδικασία μεταβίβασης της άδειας λειτουργίας της στην εταιρία Λιπάσματα Νέας Καρβάλης ΑΕ, καθώς εξακριβώθηκε ότι η ELFE ABEE δεν είχε άδεια λειτουργίας σε ισχύ.
Από την εξέταση του ιστορικού λειτουργίας της επιχείρησης προκύπτουν σοβαρές ενδείξεις ότι η διοίκηση της πάλαι ποτέ Βιομηχανίας Φωσφορικών Λιπασμάτων (ΒΦΛ), δεν τηρεί τις απαιτούμενες προδιαγραφές για την αποφυγή κινδύνου ατυχημάτων ενώ αποφεύγει συστηματικά και επί σειρά ετών να τηρήσει τις υποχρεώσεις της προς τους εργαζόμενους, το κράτος και τα ασφαλιστικά ταμεία, μεταβιβάζοντας διαρκώς μέσα από αμφιλεγόμενες και λαβυρινθώδεις διαδρομές, τις εγκαταστάσεις και την άδεια λειτουργίας σε διάδοχα εταιρικά σχήματα.
Το Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης, στο πλαίσιο της επιτελικής του λειτουργίας, διαμηνύει προς κάθε κατεύθυνση ότι η νομιμότητα θα τηρηθεί αυστηρά και το δημόσιο συμφέρον, όπως επίσης και τα δικαιώματα των εργαζομένων, θα διασφαλιστούν μέχρι κεραίας. «Οι μέρες της ασυδοσίας έχουν παρέλθει ανεπιστρεπτί», σημείωσε ο Αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης κ. Χαρίτσης, τονίζοντας πως: «δεν θα δείξουμε καμία ανοχή σε πρακτικές που παρακάμπτουν τους νόμους, μολύνουν το περιβάλλον και καταπατούν τα εργατικά δικαιώματα. Στηρίζουμε με κάθε τρόπο εκείνες τις επιχειρήσεις που αποδεικνύουν έμπρακτα ότι σέβονται το θεσμικό πλαίσιο και τηρούν τις υποχρεώσεις που απορρέουν από αυτό. Είμαστε όμως αμείλικτοι απέναντι σε φαινόμενα ‘αρπαχτής’ που στο παρελθόν τραυμάτισαν την οικονομία και υπονόμευσαν την εμπιστοσύνη των πολιτών προς το κράτος και τους θεσμούς.»
Από το Γραφείο Τύπου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου