Παρασκευή, 5 Μαΐου 2017

Τ. Εμμανουηλίδης για τη νομιμότητα και τη κανονικότητα στη ΒΦΛ


Ακυρώθηκε την Τετάρτη από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μ – Θ η απόφαση του αντιπεριφερειάρχη Καβάλας Θόδωρου Μαρκόπουλου με την οποία έλαβε άδεια λειτουργίας για το εργοστάσιο της ΒΦΛ η εταιρία Λιπάσματα Νέας Καρβάλης ΑΕ. Σχετικά με το θέμα μίλησε χθες από τη ραδιοφωνική συχνότητα της ΠΡΩΙΝΗΣ ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Καβάλας Τάκης Εμμανουηλίδης, επισημαίνοντας ότι ο πρόεδρος του σωματείου κ. Βογιατζίδης ξέρει και παρακολουθεί τις καταβαλλόμενες από τους κυβερνητικούς βουλευτές προσπάθειες.
Αναλύοντας την απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μ – Θ, ο κ. Εμμανουηλίδης παρατήρησε: «Το είχαμε αναφέρει τότε που τέθηκε το θέμα της αδειοδότησης, ζητώντας από τον αντιπεριφερειάρχη να σταθεί ιδιαιτέρως προσεκτικός στην υπογραφή του. Διότι, σύμφωνα με τα τότε δεδομένα κρίναμε ως τουλάχιστον προκλητικό να βάλει φαρδιά πλατιά την υπογραφή του στην άδεια λειτουργίας.
Μάλιστα, του είχα τονίσει σε δημόσιο λόγο, ότι οφείλουμε να είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί. Κοντολογίς τον είχα προειδοποιήσει αφού ήταν θέμα κοινής λογικής. Σίγουρα ο αντιπεριφερειάρχης υπέγραψε μια εισήγηση της αρμόδιας περιφερειακής υπηρεσίας ωστόσο η προσέγγιση του θέματος θα μπορούσε να είναι προσεκτικότερη.  Όχι μόνο από τους υπηρεσιακούς παράγοντες αλλά και από τους υπηρεσιακούς παράγοντες καθώς και από τους πολιτικούς προϊσταμένους.
Το θέμα έχει μια συνέχεια διότι και η προηγούμενη άδεια δόθηκε υπό το κράτος μιας ασφυκτικής χρονικής πίεσης. Ή επομένως θα δεχθούμε ότι επικρατεί μια κατάσταση σε επίπεδο έκδοσης αδειών ή θα δεχθούμε ότι στη συγκεκριμένη περίπτωση κάτι τουλάχιστον περίεργο συμβαίνει. Η προηγούμενη άδεια εκδόθηκε την παραμονή των Χριστουγέννων του 2015. Αλλά με τους γνωστούς ρυθμούς που κινείται η ελληνική γραφειοκρατία είναι τουλάχιστον προκλητική η ταχύτητα, κάτι που είχαμε επισημάνει».
Ακυρώθηκε η απόφαση του αντιπεριφερειάρχη οπότε εάν η εταιρία Λιπάσματα Νέας Καρβάλης ΑΕ θελήσει να διεκδικήσει οτιδήποτε περισσότερο θα πρέπει να καταφύγει στα δικαστήρια. Η αδειοδότηση της συγκεκριμένης εταιρείας είναι καθοριστικής σημασίας για τον επιχειρηματία. Στο επιχείρημα των εργαζομένων, ότι η ανάκληση της αδειοδοτήσεως σηματοδοτεί και το λουκέτο του εργοστασίου, ο Τάκης Εμμανουηλίδης σημείωσε:
«Το αν κλείνει ή όχι το εργοστάσιο είναι μια πολύ σοβαρή υπόθεση κι εξηγούμαστε εξαρχής ότι εμείς δεν αλλάξαμε διόλου τη θέση μας. Πρόθεση δεν είναι το κλείσιμο του εργοστασίου. Ζητούμενο είναι να λειτουργήσει με πλήρη ασφάλεια και εργασιακή νομιμότητα. Προτεραιότητα φυσικά είναι η ασφάλεια. Η λειτουργία του εργοστασίου ασφαλώς και είναι επιθυμητή από την τοπική κοινωνία και γενικότερα την κυβέρνηση, σε μία εποχή με τρομακτική κρίση της ανεργίας. Υπάρχει όμως τεράστια ευθύνη έναντι του κόσμου για την ασφάλειά του, μιας και η υπόθεση αφορά σε ένα ιδιαίτερα επικίνδυνο εργοστάσιο χημικής βιομηχανίας. Άρα, σκοπός μας είναι να λειτουργήσει με απόλυτη κανονικότητα και με πλήρη ασφάλεια».
Σύμφωνα με την άποψη του κ. Εμμανουηλίδη, οι υπηρεσίες έπραξαν εκείνο ακριβώς που όφειλαν. Η αδειοδότηση, την οποία και είχανε καταγγείλει δεν ήταν συμβατή με την κανονικότητα. Όταν υπάρχουν κραυγαλέες περιπτώσεις παραβίασης της κανονικότητας είναι αδύνατον η αντιπεριφέρεια, είτε σε υπηρεσιακό είτε σε πολιτικό σκέλος, να διευκολύνει την αντικανονικότητα. «Εξαρχής, το μόνο μας μέλημα ήταν και παραμένει η λειτουργία του εργοστασίου υπό συνθήκες κανονικότητας και μονιμότητας. Όλες οι ενέργειες συνέτειναν προς την αυτή κατεύθυνση. Αν ορισμένοι θέλουν να υποστηρίζουν πως ενδιαφερόμαστε για το κλείσιμο του εργοστασίου προκαλώ να θυμηθούν όλη της διαδρομή μας. Εμείς παραμένουμε στοιχημένοι στις αρχές μας. Πάνω από όλα η νομιμότητα και η κανονικότητα», επανέλαβε ο βουλευτής Τάκης Εμμανουηλίδης.

ΠΗΓΗ: www.proininews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου