Παρασκευή, 24 Νοεμβρίου 2017

«Καρατομήθηκε» η ηγεσία της ΔΕΠΑ λόγω των χρεών της ELFE


Στην καρατόμηση της ηγεσίας της Δημόσιας Επιχείρησης Αερίου (ΔΕΠΑ) προχώρησαν το ΤΑΙΠΕΔ και το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, γεγονός που αποδίδεται στη δυσφορία που προεκλίθη από τους χειρισμούς του απερχόμενου Διευθύνοντος Συμβούλου Θεόδωρου Κιτσάκου στην υπόθεση των υπέρογκων χρεών ύψους 111 εκατ. ευρώ της Ελληνικά Λιπάσματα και Χημικά ELFE ABEE προς τη ΔΕΠΑ.
Η Διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ - που είναι εκ των βασικών μετόχων της ΔΕΠΑ μαζί με τα ΕΛΠΕ- και συγκεκριμένα ο Διευθύνων Σύμβουλος Ρικάρντο Λαμπίρης και ο πρόεδρος του Ταμείου Άρης Ξενόφος σε συντονισμό με το γραφείο του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργου Σταθάκη δρομολογήσαν την αντικατάσταση του CEO της ΔΕΠΑ, αλλά και του προέδρου Γιώργου Σπανούδη, καθώς διαπιστώθηκε πως οι αποφάσεις τους γύρω από την υπόθεση της ELFE, αλλά και την αναπροσαρμογή του ρόλου της ΔΕΠΑ στην εγχώρια  αγορά φυσικού αερίου δεν ήταν συμβατές με την πολιτική που έχει χαραχθεί.
Nέος Διευθύνων Σύμβουλος στη ΔΕΠΑ αναλαμβάνει ο πρώην γενικός γραμματέας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων Δημήτρης Τζώρτζης και νέος πρόεδρος ο Βελισσάριος Δότσης, μέχρι προσφάτως διευθύνων σύμβουλος της Enterprise Greece.
Να σημειωθεί πως τα χρέη των ιδιωτών προς τη Δημόσια Επιχείρηση Αερίου και συγκεκριμένα οι οφειλές της εταιρείας Ελληνικά Λιπάσματα και Χημικά ELFE ABEE έχουν μπει από καιρό στο στόχαστρο των θεσμών.
Η ELFE είναι η πρώην Βιομηχανία Φωσφορικών Λιπασμάτων (ΒΦΛ), που το 2009 εξαγοράστηκε από τον Όμιλο Λαυρεντιάδη. Το χρέος της ELFE προς τη ΔΕΠΑ το 2009 που μεταβιβάστηκε στον όμιλο Λαυρεντιάδη ήταν περί τα 40 εκατ. ευρώ. Από το 2011 άρχισε να εκτοξεύεται και πλέον ανέρχεται σε περίπου 111 εκατ. ευρώ.
Αν και το χρέος αυτό είναι ακάλυπτο στο σύνολό του η Διοίκηση της ΔΕΠΑ εξακολουθούσε στη βάση δικαστικών αποφάσεων να επιτρέπει στην ELFE να προμηθεύεται φυσικό αέριο για το εργοστάσιο της Νέας Καρβάλης προπληρώνοντας την εβδομαδιαία κατανάλωση με μεταχρονολογημένες επιταγές!
Αν και για το ζήτημα αυτό η απερχόμενη διοίκηση της ΔΕΠΑ χρειάστηκε να δώσει επανειλημμένα εξηγήσεις στους μετόχους (ΕΛΠΕ και ΤΑΙΠΕΔ), η συσσώρευση των χρεών της ELFE συνεχίζεται, δεδομένου ότι η επιχείρηση αερίου δεν έχει σταματήσει να προμηθεύει τη βιομηχανία φωσφορικών λιπασμάτων.
Πάντως, μετά από αναφορές το θέμα απασχόλησε τους θεσμούς που κατά πληροφορίες ζήτησαν ενημέρωση από τους παρατηρητές τους στο ΤΑΙΠΕΔ. ΔΝΤ, ΕΕ, ΕΚΤ και ESM θεωρούν τις εν λόγω οφειλές πηγή αδυναμίας για τη ΔΕΠΑ και ήδη υπάρχουν φόβοι πως αυτά τα ληξιπρόθεσμα χρέη μπορούν να θέσουν προσκόμματα ενόψει της απελευθέρωσης της αγοράς φυσικού αερίου από την 1η Ιανουαρίου του 2018.
Ακολούθως , η νέα Διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ έλαβε δραστικά μέτρα και δρομολόγησε την αλλαγή του management.

Ποιος είναι ο Δημήτρης Τζώρτζης


Ο Δημήτρης Τζώρτζης αποφοίτησε από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο ως Ηλεκτρολόγος Μηχανικός και Μηχανικός Η/Υ.
Οι κύριοι τομείς εξειδίκευσής του είναι οι Τηλεπικοινωνίες, η Τηλεόραση, οι υπηρεσίες "3-play" και "4-play" και η ευρεία γνώση του σύγχρονου κόσμου των τεχνολογιών Πληροφορικής.
Έχει εργαστεί σε τεχνικές και διοικητικές θέσεις εταιριών, σε τομείς όπως Digital TV & Interactive Apps, wholesale Network & 3ple play Services development, ISP Corporate Product development, Statistics DB & TV Technology - CDN, όπως και ως ιδιώτης τεχνικός σύμβουλος σε θέματα τηλεπικοινωνιών & μετάδοσης, ασφάλειας, τηλεόρασης και ολοκληρωμένων πληροφοριακών συστημάτων.
Ο κ. Τζώρτζης έχει εργαστεί για 14 χρόνια στην Intracom, ενώ στη συνέχεια εργάστηκε στις Αττικές Τηλεπικοινωνίες και όταν αυτές εξαγοράστηκαν από την hellas online εργάστηκε και σε αυτήν. Η πιο πρόσφατη εργασία του ήταν σε θυγατρική της Intralot.
Πηγή : ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου